Välj cykelhållare utifrån cykel och fäste

27 februari, 2019 0 av webmaster

En av de större tillverkarna av cykelhållare, Thule, har tre olika kategorier av hållare. Det handlar om takmonterad, för dragkrok eller monterad på bakluckan. Det första man behöver ta ställning till vid inköp av cykelhållare är därmed var denna hållare ska sitta. I detta exempel har vi utgått från utbudet hos Thule men självklart kan även andra tillverkare av cykelhållare visa liknande utbud.

Dragkroken – En klassiker men med bredare funktioner

De absolut enklaste modellerna av cykelhållare är de som monteras på bilens dragkrok. De är lätta att ha med i bagaget och kan snabbt monteras på plats vid behov. Hos Thule finns det däremot cykelhållare med plats för upp till fyra cyklar. Många av de modeller som säljs på bensinstationer och liknande butiker har maximalt plats för två.

Bland de cykelhållare som monteras på dragkroken finns även de som skapar en plattform. Istället för att cykeln ska hängas upp i ramen så ställs de på plattformen. Passar bra om man inte vill påfresta ramen eller om det är en extra tung cykel som exempelvis elcykel.

Takmonterad – Med flera olika fästen

Att ha en cykelhållare på taket har flera fördelar. Bland annat kan cykeln fästas i antingen ramen, hjulet eller framgaffeln. Här finns exempelvis cykelhållare som är speciellt anpassade för cyklar med kolfiberram. Denna typ av cykelhållare är vanligast hos de som cyklar mycket som motionsform eller inom tävling. För de allra flesta är istället dragkroksvarianten vanligast.

Monteras på bakluckan – Dyrare men flexibelt

Sett till priserna på Thules cykelhållare så är detta den dyraste lösningen. Här finns modeller för upp till ca 3500 kr. En fördel är självklart att man får med sig cyklarna även om man inte har någon dragkrok där cykelhållaren kan monteras.

Dessa cykelhållare kan användas för två, tre eller fyra cyklar och beroende på dess utformning passar de för olika bilar. En del kan exempelvis vara anpassade för skåpbilar och minibussar medan andra är för kombi.

Har du dragkrok är till stor sannolikhet en dragkroksmonterad cykelhållare enklast. Välj då mellan om den ska vara statisk eller vickbar (så att bagaget går att öppna). Har man krav på att inte utsätta ramen på cykeln för press kan takmonterad eller en bakluckemonterad väljas.