Tips på mat att laga ute i naturen

6 december, 2018 Av av webmaster

När man är ute och campar är en av de bästa sakerna maten. Klassiska campingrätter, så som pinnbröd är riktigt gott – särskilt efter en lång dag av vandring eller andra roliga aktiviteter. Här kommer ett par tips på att laga över elden:

Pinnbröd

Pinnbröd är gott, snabbt och enkelt att laga. Den grillas direkt på en pinne över öppen eld.

Ingredienser:
Gäller för fem st.

4 dl vetemjöl
1 dl vatten
2 krm bakpulver
1 krm salt

Gör så här:
Blanda degen hemma (förutom vätskan) och ta med dig vatten och mjölblanding ut. Blanda sedan salt, mjöl samt bakpulver i en bunke och blanda ut med vatten tills det blir en deg som är någorlunda fast. Packa sedan degen i en liten påse.

Gå sedan ut i skogen och leta upp pinnar som du kan sätta fast degen på. Gör avlånga korvar degen (ungefär 20 cm långa). Rulla dem runt toppen av pinnen, och låt den sedan gå som en spiral längs med pinnen. Kläm därefter fast degen ordentligt.

Sedan är det bara att låta brödet grillas över öppen eld. Grilla tills det får färg och blir genombakat – detta brukar ta ungefär tio minuter. Tänk på att det kan vara riktigt varmt – låt därför brödet svalna något innan ni börjar äta.

Andra maträtter

Pinnbröd är en av de vanligaste maträtterna att laga över elden. Här kommer tips på andra klassiker:

Banan med choklad – Banan inlindat i folie som grillas över elden är en riktig klassiker och framför allt populär hos de yngre. Ät med sked och njut.
Krabbelurer – Krabbelurer är en annan rätt som är mycket omtyckt bland de yngre. Perfekt som mellanmål eller som efterrätt. Kräver dock stormkök för stekningen.